Mi történik valójában, amikor alvás közben a test megrándul? Valójában az álmodás, alvás közbeni megrándulásról, összerezzenésről van szó.

Biztosan Önnel is megtörtént már, hogy amikor az igazak álmát aludta, hirtelen felébredt, és a teste hirtelen összerándult. A tudósokat régóta érdekli, mitől van ez.

Kétféle tudományos magyarázat is létezik az elalvási myoclonusra (akaratlan mozgásokra). Az egyik elmélet szerint a test egyfajta védekező reflexéről van szó. Az izmok ugyanis az elalvást megelőzően folyamatosan lazulnak, és olykor elérik azt a pontot, amikor már annyira lazává válnak, hogy az agy értelmezése szerint a test zuhan. Ilyenkor következik be a hirtelen izomfeszülés, mely a becsapódás erejét hivatott csökkenteni. Valószínűleg Ön is álmodta már, hogy zuhan, és az álomból egy hirtelen rángás ébresztette fel.

A másik elmélet szerint az alvást megelőzően folyamatosan lassul a szívverés, a légzés, valamint az izmok is veszítenek tónusukból. Az ébrenlét-alvás határán működésbe lép egy, az agytörzsben elhelyezkedő bizonyos retikuláris aktivációs rendszer, melynek feladata, hogy az alvás és az ébrenlét ritmusos változását szabályozza. Ennek hatására egy pillanatra olyan idegsejtek kerülnek ingerületbe, melyek a végtagok mozgatásáért felelnek.

Egy kutatásnak köszönhetően a szakértők bebizonyították, hogy a rándulások intenzitását megnöveli a koffein vagy az alkohol, illetve a dohányzás. A Ritalin és egyes gyógyszerek is tiltottak ilyenkor, mert ezek is előidézik az alvás közbeni rángást.

Vannak módszerek arra, hogyan lehet elkerülni ezt a kellemetlen érzést. Az egyik megoldás, ha lefekvés előtt néhány órával már nem fogyasztunk alkoholt, cigit, vagy koffeint.

Érdemes relaxációs, illetve légző-gyakorlatokat végezni lefekvés előtt, de segíti a test és az elme lecsillapítását a jóga is. Fontos, hogy, ha lehet, közvetlenül a lefekvés előtt már ne nézzen tévét, ne használjon számítógépet. Az olyan nyugtató hatású teák fogyasztása is segíthet elkerülni a rángásokat, mint a citromfű, a levendula, a kamilla, az orbáncfű vagy a macskagyökér.

Ha a fenti módszerek még sem segítenének az alvás közbeni rángatózás megszüntetésében, kérjen időpontot alvás szakorvosunktól, Dr. Vida Zsuzsanna szomnológustól.

 

Packages Seo