Alvásproblémáinkat sokszor belsőnkből adódó gondok okozzák, amely nem csak a felnőtt korosztályt kínozza, hanem a gyermekeket is. Éppen ezért a Benyovszky Orvosi Központban lehetőség van a kiskatonák gyógyítására/kezelésére is.

Alvásproblémák gyerekeknél

Az alvásproblémák bármilyen korosztálynál és a legváltozatosabb formában jelentkezhetnek. Becslések szerint minden negyedik gyerek alvásproblémával küszködik. Csecsemőkorban általában a nehéz elalvás és a gyakori éjszakai ébredések okoznak gondot, óvodáskorban főleg a lefekvés körüli procedúra lehet ismerős.

gyermekpszichológia

A gyerekek rossz alvása azonban nem a nevelés kudarca! Sok szülő hiába próbál meg mindent annak érdekében, hogy kisbabája átaludj az éjszakát, ez mégsem sikerül. Az alvásproblémák eredete azonban nagyon összetett lehet. Előfordulhat, hogy pszichés okok állnak a háttérben, de nagyon gyakran csak a pontos napirend hiánya, vagy a rossz szokások miatt alakulnak ki. Érdemes azonban kellő figyelmet fordítani rájuk, hiszen a kialvatlanság mind a viselkedésre, mind a gyerekek teljesítményére rossz hatással van.

Leggyakoribb pszichés alvásproblémák gyerekeknél a nehéz, hosszúra nyúló elalvás, és az éjszakai felriadások. Ezek hátterében gyakran szorongásos problémák állnak (pl: szeparációs szorongás, rémálmok), de előfordulhat, hogy egyszerűen egy megterhelő időszak (pl: szülők válása, iskolai felvételi) hozza elő a gyerekből.

Az alvásprobléma ugyanis sok esetben éppúgy egy tünet, mint például a tik vagy a bepisilés, arra szolgál, hogy jelezze, hogy valami nincs rendben. Az alvásproblémák sajnos könnyen rögzülhetnek, gyakran a kiváltó ok megszűnése után is fennmaradnak, ilyenkor érdemes szakértő segítségét kérni.

Packages Seo