Tévhitek a babák alvásáról

Tévhitek a babák alvásárólAz egész gyereknevelés témakörben nincs még egy olyan ingoványos terület, mint az alvás – mindenkinek szilárd véleménye van róla, és boldogan ad tanácsot. A gondok nagy részét az okozza, hogy a kisbabák egyáltalán nem úgy “működnek”, mint a felnőttek, nem is ugyanazok a szabályok érvényesek rájuk.

Az alváshoz csend kell. A felnőtteknek. De ne feledjük, az újszülöttek egy sokkal zajosabb közegből jöttek, ahol a szívverés és a bélműködés folyamatosan zúgtak körülötte. A legtöbb babát idegessé teszi a néma csönd, sokkal jobban érzik magukat akkor,ha van egy kis alapzaj- a légkondi, a ventilátor, a porszívó vagy akár csak egy bálnahangos CD, halkan zümmögve. Bababoltokban úgynevezett “fehér zaj” gépet is lehet kapni, ami segít álomba ringatni a babákat, de okostelefonos appokat is lehet venni, amelyek ezt a hangot adják ki folyamatosan. 

Tévhitek a babák alvásáról03Az első pillanattól a saját kiságyában kell altatni. Egyetlen újszülött se szereti a saját ágyát, mert lapos, nagy, magányos, csöndes – éppen az ellentéte annak, amit az anyaméhben megszokott. Nem csoda, ha kétségbeesett ordításba fog, amint belerakjuk, és kimegyünk a szobából. Az újszülött sokkal nyugodtabb, ha az anyja mellett maradhat, akár vele egy ágyban, akár egy pici mózeskosárban vagy akár az autósülésben is. Otthonosabbá tehetjük a kiságyát, ha például egy szoptatós párnából kis kuckót varázsolunk bele, a baba rögtön nem érzi magát annyira elveszettnek. De ne feledjük, akkor sem “rossz az anya”, ha az első perctől kezdve külön ágyban altatja.

Ha azt akarja, hogy a gyereke átaludja az éjszakát, napközben ébren kell tartania. A közhiedelemmel ellentétben a babák nem képesek sokáig ébren maradni – átlagosan 30-40 percig, maximum egy órán át tudják nyitva tartani a szemüket, majd a sok új élmény annyira elfárasztja őket, hogy mély álomba merülnek. Ha ásítani kezd, dörzsöli a szemét, azonnal tegyük le aludni a kicsit, ne cipeljük, ne ringassuk, csak hagyjuk aludni. Egyszerűnek tűnik – sok szülő mégsem veszi észre, hogy eljött a pillanat. Márpedig ha nem alhat akkor, amikor szeretne, a kisbaba túlpörög, és egy nyűgös, sírós, hullafáradt gyerek lesz a végeredmény, aki a kimerültség miatt éjjel sem tud rendesen aludni. Nem érdemes beleavatkozni a gyerek alvási ritmusába és erőszakkal ébren tartani. Hagyjuk aludni, amikor csak akar. Ha azt akarjuk, hogy ne ébredjen fel éjjel, akkor egyszerűen tegyünk mindent unalmassá körülötte abban az időszakban. Ne kapcsoljuk fel a nagy villanyt, ne kezdjünk el vele játszani, ne adjunk neki villogó, hangos játékot. Ha felébred, legyen minden tompa fényű, halk és végtelenül egyhangú. Előbb-utóbb majd rájön, hogy éjszaka nem érdemes ébren lenni, és megtanulja, hogy jobb, ha alszik ilyenkor. Persze van olyan baba is, aki mintha egyáltalán nem akarna aludni. Bár nagyon nehéz időszak, de meg kell próbálni megtalálni azt a helyzetet, amiben mégis el tud csitulni. Lehet, hogy egy függő babaágyban, de lehet, hogy csak kendőben, az édesanyán. Ne csüggedjünk el, sok babának nem megy eleinte az alvás.

Tévhitek a babák alvásáról02Az alvó gyereket soha nem szabad felkelteni! Tény, hogy a legtöbb gyerek (és felnőtt) igencsak zokon veszi, ha az éjszakai álmát megzavarják; és a legtöbb esetben nincs is erre semmi ok. Ám az újszülöttek más lapra tartoznak: az ő testük még nem jelzi elég hatékonyan az éhséget, néha azért nem kelnek fel, mert egyszerűen ahhoz is túl fáradtak és gyengék, hogy egyenek. Az első hetekben ezért érdemes 2-3 óránként ébresztgetni a babát és rávenni arra, hogy szopjon. Azt sem szabad ilyenkor megengedni, hogy az első pár korty után visszaaludjon. Szerencsére nem kell sokáig kínozni a gyereket az ébresztgetéssel, amint visszanyeri a születési súlyát, abba lehet hagyni a macerát. Azt viszont tudni kell, hogy az első pár hónapban, amelyik gyerek többet alszik éjjel, az gyakrabban ébred fel napközben enni, és gyakrabban kéredzkedik mellre.

Ha nem akar vele hajnalban kelni, tegye le később aludni. Jaj, de jó lenne, ha a gyerekek ugyanúgy működnének, mint mi. Sajnos ennek éppen az ellenkezője az igaz. A gyerekek többsége egyszerűen túlfárad, ha nem fekszik le időben aludni, ettől nehezebben alszik el, és korábban ébred. Tehát az ellenkezője történik ilyenkor annak,  amiben reménykedünk. Ha azt akarja, hogy a gyerek tovább aludjon, vigye ágyba fél órával korábban. Meglepő módon ez sokkal hatékonyabb módszer.

Azért ébred fel éjszaka, mert éhes. Valami sűrűbb étel kellene már neki. Ez a leggyakoribb ok a mellétáplálásra. A nagymamák többsége esküszik rá, hogy egy kis tejpép, kása majd boldog kajakómába dönti a gyereket, aki teli pocakkal elégedetten masírozik álomországba. A valóságban azonban az ébredést nem az éhség okozza (még akkor sem, ha csak a mellel vagy a cumisüveggel tudja elaltatni a gyereket), és a túl korai hozzátáplálás az esetek többségében hasfájást fog okozni, nem nyugodt éjszakákat.

Forrás: nlcafe