Aludj jól!

Talán emlékeztek az Istenek a fejükre estek című filmre, ahol a bennszülöttek fél könyökükre támaszkodtak az erdőben, ráadásul úgy tűnt, egészen jól. Miért nem tudunk mi, európai emberek sokkal kényelmesebb körülmények között, puha-pihe ágyban nyugodtan pihenni?

Erről beszélgetnek a Hatos csatorna Női szemmel című adásának vendégei:
Gyenes Beáta alvásszakértő, Reichardt Éva mediátor, Mihalics Györgyi irodavezető.
Műsorvezető: B. Király Györgyi

A rossz alvás egyébként a lakosság egyharmadát érinti, és ez csak a jéghegy csúcsa. Nem csupán a pszichiátriai kórképek, hanem különböző szomatikus betegségek – például a magas vérnyomás is alvászavart okozhatnak, a leggyakoribb ok a stressz.
Az alvászavart otthoni és munkahelyi feszültségek egyaránt kiválthatják. A nap 24 órájában pörgő civilizált társadalomban sokan még az alvástól is sajnálják az időt. Akadnak, akik a feleségük, barátnőjük mellett, a bekapcsolt mobiltelefonjukkal alszanak, nehogy egyetlen másodpercet is elmulasszanak az üzlet vagy a politika világából.

ajanloi_Az_alvastol_kreativabba_valunk_1
Minden harmadik honfitársunk megtapasztalja élete során a kóros álmatlanságot és annak káros következményeit. Az egyik legjobb stresszkezelési módszer a mozgás.

Egyes nyugat-európai alvásközpontokban addig nem is kezdenek el foglalkozni a kliensekkel, amíg azok ki nem alakítanak egy mozgásprogramot. Csak akkor veszik gondozásba a betegeket, ha a rendszeres mozgás ellenére még mindig fennáll az alvászavaruk. Nálunk a többség ahelyett, hogy sportolna, elmegy a háziorvoshoz és felíratja az altatót.

alvás4
Az alvászavarok okozta kár szinte felbecsülhetetlen. A fáradt, ideges ébredés rányomja bélyegét egész napos teljesítményünkre, és jönnek a munkahelyi, családi konfliktusok, közlekedési balesetek.
Talán nem véletlen, hogy világnapja is van az alvásnak, és hogy csak Amerikában 70 000 ember szenved balesetet alváshiány és alvászavar miatt.
Tanulmányokkal alátámasztható, hogy a napi 6 óránál kevesebbet alvók körében általánosak az olyan betegségek, mint a magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség illetve egyéb krónikus betegségek. Aludjanak jól! Legalábbis törekedjenek rá. A közmondás analógiájára: „Lassan járj, tovább érsz! „ Jól alszol , tovább élsz!