Alvástippek

BioActiv magnézium Magyarországon

A magnéziumhiány következményei: alvásgondok, idegesség, fáradtság, depresszió

A világhírű Pharma Nord legújabb tanulmányában a magnézium hiányának és az alvásnak a következményeiről számol be, hangsúlyozva, hogy számos más, az egészségünket befolyásoló hatása is van ennek a fontos ásványi anyagnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a nyugat-európai felnőtt lakosság 20 százaléka nem kapja meg a napi szükséges minimális mennyiséget sem.

Az izmok és a magnézium kapcsolata közismert, miképpen egyre nyilvánvalóbb: az éjszakai véletlenszerű izomrángások is arra utalnak, hogy a szervezetünkben kevés a magnézium. A leginkább kellemetlen izomjelenségek a szemhéj izmainak feszülésétől bizonyos ideghez kapcsolódó izmokra, leginkább azonban a lábizmokra terjednek ki. Mindezeken túl hozzájárulnak a letargikus hangulathoz, az ingerlékenységhez, megnyilvánulnak a migrénben és más, gyakori ideges állapotokban is. Elhúzódó és súlyos hiánya krónikus fáradtságot, alvatlanságot, szorongást és depressziót okozhat. Annak hátterében, hogy a magnézium hiánya számos különböző tünettel társulhat, ahhoz kapcsolódik, hogy ez az ásványi anyag több mint 300 enzimatikus folyamathoz kapcsolódik a szervezetben.

A magnéziumhiány fő oka az egészségtelen táplálkozás. A sok finomított szénhidráton alapuló élelmiszer, mint például a finomított liszt és a cukortermékek alig tartalmaznak magnéziumot. Azok, akik sok kávét és alkoholt isznak, több magnéziumra van szükségük. A kutatások arról is szólnak, hogy az érzelmi vagy munkahelyi stressz esetén is több magnéziumot használunk, így ilyen körülmények között is hiány alakulhat ki. Érdemes tudni, hogy egyes gyógyszerek és a fogamzásgátló tabletták is gátolhatják a magnézium felszívódását a szervezetben. Ha nem jut a szervezet elegendő magnéziumhoz az étrenden keresztül, a magnézium kiegészítés jó megoldás lehet. A BioActive Magnesium tiszta magnéziumkomplex szerves és nem szerves forrásokat tartalmaz, amelyek segítik, hogy a szervezetben optimálisan szívódjon fel a magnézium.

Hollandiában megközelítően egymillió embert szenved magnéziumhiány okozta kellemetlen éjszakai élményektől. A nőknél, különösen a terhes nőknél gyakrabban fordul elő, és a 65 év felettiek 30-50%-ánál hetente legalább egyszer jelentkezik. Az étkezéssel biztosítható kiváló magnézium-források tökmag, mandula, fekete csokoládé vagy a spenót. A napi szükséges minimális magnéziumadag az új kutatásokat végző Holland Egészségügyi Tanács (ADH) ajánlása szerint: a nőknél 250-350 milligramm, a férfiaknál 300-350 milligramm. (Forrás: pharmanord.com)

Kérjen laborvizsgálatot, nézesse meg magnéziumszintjét. Laborvizsgálatra jelentkezzen be itt:

Benyovszky Orvosi Központ

 

Alvás közbeni rángatózás

Tapasztalta már, hogy mikor az igazak álmát aludta, hirtelen felébred, és a teste hirtelen összerándult? A National Sleep Foundation becslése szerint a felnőttek mintegy 70%-a tapasztalja időközönként a jelenséget, ám a többség nem is emlékszik rá.

Nos, ennek megvan a maga oka, és a tudomány igazolta magyarázatát.

A tudósokat régóta érdekli, mitől van ez. A jelenséget hypnick rándulásként azonosították, vagy elalvó rándulásnak is hívják. Olyan, mint amikor zuhanunk, majd hirtelen megállunk a levegőben. Nagyon kellemetlen érzés, amit sokan nem szeretnek.

Egy ősi elmélet szerint, ilyenkor egy démon fojtogatja az embert – természetesen ez nem életszerű magyarázat.

Az orvosok nem teljesen biztosak abban, miért ébredünk időnként ilyen kellemetlenségekre, ám több elmélet is létezik ezzel kapcsolatban. Az egyik ilyen feltevés, hogy egyszerűen csak az idegrendszerünk kapcsol kicsit nehézkesen alvó üzemmódba. Ahogy lassul a szívritmus, csökken a testhőmérséklet, úgy változik az izom állapota is, ami néha rándulásokat okoz.

A legreálisabb elmélet szerint a jelenség akkor következik be, ha valaki túl gyorsan elalszik, általában a kimerültség miatt. Ilyenkor a pulzus és a légzés túl gyorsan lassul le. Ha valaki gyorsan halad az alvás ezen szakaszán, akkor a szervezetet ez összezavarja, és azt kezdi érzékelni, hogy haldoklik. Ezután a szervezet gyorsan magához térít minket, hogy ne “haljunk meg”. Így megszűnik az általa hamisan érzett vészhelyzet, és újra visszatér a szervezetünk rendes működése.

A szakértők kimutatták, hogy ezen rándulásokat megnöveli a koffein vagy az alkohol, illetve a dohányzás is.

Vannak módszerek rá, hogyan lehet elkerülni ezt a kellemetlen érzést. Például igen jó hatással van az alvás minőségére ha délután kettő óra után már nem fogyasztunk semmit sem, ami koffeint tartalmaz, és elalvás előtt relaxálunk. Elalvás előtt fél órával ki kell kapcsolni a tévét, a számítógép képernyőjét és a telefonod – ezek ugyanis rontják az alváshoz és regenerálódáshoz szükség hormon, a melatonin termelődését. Ugyanígy nem tanácsolt az esti órákban alkoholos italt fogyasztani vagy munkahelyi levelezést olvasni. (Forrás: most.hu, femina.hu)

Fontos: A hipnikus rándulások alapvetően ártalmatlanok, ám ha nagyon rendszeresen előfordulnak, azzal romolhat az éjszakai alvás minősége, és értékes időt rabolhatnak el pihenéstől. Éppen ezért javasolt ilyen esetekben, hogy a fenti módszerek mellett keresse fel mielőbb alvásgyógyász szakorvosunkat, Dr. Vida Zsuzsannát. 

Több alvásra van szüksége a nőknek!

Egy kutatás szerint a nőknek több alvásra lenne szükségük, mint a férfiaknak. A Duke University kutatása során 210 középkorú férfit és nőt vizsgáltak és arra jutottak, hogy a nők számára sokkal egészségkárosítóbb hatása van a rossz alvásnak.

A rossz alvás nem csak fáradtságot okoz, de növeli a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának veszélyét is, ráadásul a kutatások szerint a nőknél sokkal nagyobb arányban. Az eredmények alapján a tesztalanyok 40 százaléka rossz alvónak volt mondható. Számukra legalább 30 perc volt szükséges az elalváshoz vagy éjszakánként többször is felébredtek.

A kutatás során megállapították, hogy az alvászavarok a nők esetében szorosan összefüggtek a szorongás, depresszió és düh érzésével. Meglepő módon a férfiaknál ilyen szoros összefüggést nem találtak a pillanatnyi mentális állapot és az alvászavarok között. De mi okozhatja a nőknél a megnövekedett rizikófaktort?

Jim Horne alváskutató szerint az, hogy mennyi alvásra van szüksége egy embernek, összefüggésben van azzal, hogy mennyire dolgoztatja meg a saját agyát napközben. Horne is úgy gondolja, hogy a nők, mivel több dolgot is végeznek egyszerre (multitasking), egyértelműen jobban megdolgoztatják az agyukat, mint a férfiak. Ráadásul a nőket érzelmileg is sok dolog jobban megterheli, mint a férfiakat.

A kutatás szerint átlagosan 20 perccel több alvásra van szüksége egy nőnek, mint egy férfinak.

De mit tehetnek az urak, hogy párjuk nyugodtan aludjon?

Ne horkoljanak. Amennyiben mégis – keressenek fel egy szomnológust!

Ha a hálóban van a TV, akkor ne nézze tovább, amikor a párja már aludni próbál. A legjobb, ha a telefonját és a laptopját is leteszi, ha párja már alszik.

Ha van gyermek, segítsen be esténként, vagy az indulásnál reggelenként.

Egy kellemes masszázs mindig segít elaludni, szerezzen örömet párjának!

Alvás előtt ölelje át és próbáljanak meg egymás karjaiban elaludni.

Forrás: matracman.blog

 

Az alvást segítő megoldások piaca

Egyre több az olyan alvós kütyü, amelyet nem kell magunkon hordani – ezt bizonyítja az idei CES kiállításon látottak. Kétféle, általában összekapcsolódó fejlesztési irány figyelhető meg: az alvást segítő eszköz egyrészt információt, másrészt kényelmet ad. Az első pontnak megfelelően egyre több adat ömlik a felhasználóra, de kérdés, hogy ezekkel önállóan tud-e bármit kezdeni. Abban segíthetnek, hogy lássa, milyen keveset alszik hosszabb távon. (Egy 2015-ös felmérés szerint az alvós kütyük felhasználóinak 60 százaléka gondolja azt, hogy jobban ismeri a saját alvását, mint korábban.)

Természetesen a cégek igyekeznek tanácsokat is adni a mérések eredményeire alapozva, de igazán hasznos akkor lehetne a sok adat, ha az orvos vagy valamilyen szakember férne hozzá.

Azt már mindenki tapasztalta saját magán, hogy a jó alvás milyen fontos része az életének, és ha kevesebbet, vagy rosszul alszik, milyen következményekkel kell szembesülnie. A Las Vegas-i CES techshow egyik kerekasztal-beszélgetésén például ismertettek egy új, nagy alvásfelmérést, melyszerint az amerikaiak 79 százaléka alszik kevesebbet az ajánlott mennyiségnél, amiből mindenféle egészségügyi probléma származik. Az első eredmények alapján viszont az is látszik a készítők szerint, hogy kimutathatóan jó hatással vannak az alvásra a különféle okosalvós eszközök.

Nem csoda, hogy az alvássegítő megoldások piaca különféle piaci előrejelzések szerint rohamtempóban növekszik, a következő évtized elejére valahol 80-90 milliárd dollár (23-26 ezer milliárd forint!) közötti értéken állhat majd. Bár ebben az altató tabletták is jócskán benne vannak, a techcégek azon dolgoznak, hogy inkább az ő termékeikre költsék a pénzt az alvászavarral küzdők, amivel az emberek is jobban járnak, mintha gyógyszert szednének.

A cél, a hatékonyabb alvás, elsőre furán hangozhat, mert azt sugallja, hogy már nem elég a munkavégzésnek hatékonynak lennie, az alvást is elérte a teljesítménykényszer. Valójában viszont pont arról szól ez az egész okosalvásosdi, hogy ha sokan már alapból keveset alszanak, mert nincs idejük többre, akkor az alvóidőt legalább tényleg minőségi alvással töltsék, ne hánykolódással.

Az alvástechnológiai piac ébredezését az is mutatja, hogy idén először külön részleget is kaptak a CES-en az ezzel foglalkozó termékek, de még ezen kívül, az általánosabb fitnesz-wellness részlegre is befért pár alvós cég.

Néhány termék, amelyek alapján képet kaphatnak arról, hol jár éppen ez az ágazat, a szokásos fitneszkarkötő-okosóra-okoslámpa tengelyen túl, és persze mindez mennyibe kerülhet.

Beddit – a biometrikus adatgyűjtő

Bár számtalan olyan appot találni ma már, ami figyel éjszaka, pont a jó pillanatban ébreszt, és megmutatja, hogyan aludtunk, ezek jobb híján mind a telefon beépített érzékelőit használják a mérésekhez, ezért nem olyan pontosak, mint a saját szenzorral felszerelt okoskütyük.

Ilyen a Beddit, amely közvetlenül az ágyban gyűjtögeti a rajta alvó bioemtrikus adatait. Nem kell hordani vagy magunk mellé tenni semmit, ez egy egyszerű szalag a lepedő alatt, a másik végét a konnektorba kell dugni, és a következő ágyneműcseréig nem is látjuk.

A szenzoros mérések mellett manuális címkézést is tud. Megadhatjuk, mi mindent csináltunk egy adott napon, hiszen egy csomó életvitelbeli körülmény játszik össze az alvásminőségben, a táplálkozástól az alkoholfogyasztáson és a testmozgáson át az éjszakai filmezésig. Az app ezeket összeveti a méréseivel, és megmutatja, mi milyen hatással volt az alvásunkra, például jobban aludtunk-e, ha épp nem négykézláb másztunk haza hajnalban, vagy ha nem bámultuk reggel ötig a tv-t vagy a netet.

Ára: 149 dollár, kbl egy fél mobiltelefon ára.

Sleep Dot biometrikus adatgyűjtő

A Sleep Dot ugyan hasonló kütyű, mint a Beddit, csak kisebb, és konnektorba se kell dugni, mert jól bírja az akkuja. A párna felső sarkához lehet rögzíteni, és az egész tényleg csak akkora, mint egy bonbon. Ez is figyeli és elemzi az alvást, és igény szerint elalvós és felébredős zenét is játszik.

Ára: 49 dollár.

Athlete Recovery Sleewear – az okospizsama

A fitneszipar techesedésének jegyében idén az Under Armour nevű sportszer- és fitneszkütyügyártó cég külön nagyelőadást kapott a CES-en. Itt jelentették be a nekünk most érdekes okospizsamát, vagy pontosabban sportolóregeneráló hálóruhát (Athlete Recovery Sleewear) is. Szigorúan véve ez is hordható kütyü, de valójában csak egy pizsama, azt meg általában amúgy is hord az ember.

Azonban nem is annyira okos, mint inkább ügyes: a belső felületére olyan biokerámia mintázatot nyomtattak, ami elnyeli a testhőt, és infravörös energia formájában visszasugározza a testnek. Jótékony hatása van a szervezetre, segít a jobb alvásban és a test gyorsabb regenerációjában.

Ára: 200 dollár a hosszú ujjú pizsama, 160 dollár a rövid ujjú pizsama

Snail Sleep apphoz tartozó okospárna

Ez a Snail Sleep nevű apphoz tartozó okospárna arra jó, hogy ne viselni kelljen a szenzorokat, csak elhelyezni. A párnába rejtve egy szappan méretű és alakú dobozka méri a mérni valót, rögzíti a horkolást és az alvás közbeni öntudatlan beszédet, reggel ébreszt, este meg zenét játszik a párnán keresztül. Utóbbihoz a koponyánkat használja lejátszóeszközként, így állítólag zajos környezetben is lehet hallani, mégse zavarja a mellettünk fekvőt.

Sleep Number 360 – az okos ágy

A legegyszerűbb módja a hordandó okoskütyük kiiktatására, ha maga az ágy okos – erre jutott a Sleep Number nevű cég is. Az új ágyuk, a Sleep Number 360 az alvásipari szekció sztárja volt a CES-en, és a kiállítóterük büszkén hirdette, hogy eljött az ágy újjászületése.

De mitől lesz okos egy ágy? Egyrészt attól, hogy a szokásos módon telepakolták biometrikus szenzorokkal, hogy figyelje a szívverést, a lélegzést és a mozgásokat, és összekötötték egy appal, hogy lehessen irányítani meg személyre szabott életmódtanácsokat olvasgatni. Másrészt:

Felmelegíti a lábrészt, mert ettől állítólag gyorsabban elalszunk. Sőt, ha már használjuk egy ideje, és kellőképpen megismert, akkor az alvási szokásainkhoz igazítva előmelegíti, nehogy lefekvés után még hosszú percekig erre kényszerüljünk várni.

A matrac tulajdonságai az egyéni kényelmi igényekhez szabhatók, éjszaka pedig érzékeli, ha mondjuk oldalra fordulunk, és ennek megfelelően finoman az új pozícióhoz igazítja magát, hogy így is megfelelő támasztékot adjon.

Ha a kedves felhasználó horkolni kezdene, az ágy nyomban érzékeli, és picit megemeli a felsőtestét, hogy abba is hagyja, mielőtt még igazán belelendülne.

Ezeket a finomhangolásokat külön-külön végzi el a dupla ágy két oldalán fekvőknek, hogy mindenki úgy tudjuk aludni, ahogy neki a legjobb.

Ha van a lakásban okostermosztát, összekapcsolható vele, hogy szabályozza a hálószoba hőmérsékletét is.

Az előmelegítés már csak azért is jól jön, mert üzemeltetése elég költséges. Pontos árat még nem mondott a cég, csak azt, hogy nagyjából a többi modelljéhez lesz hasonló az árazás. Az előző csúcságyuk 7100 dollár, vagyis bő kétmillió forint, ennél olcsóbban nyilván az újat se fogják adni.

Alvásszabályozás füllel, szemmel

A Nightingale (fülemüle) nevű doboz zajjal harcol a zaj ellen: olyan alapzajt generál az alváshoz, ami elfedi a zavaró kül- és beltéri zajokat. Nem minden zaj egyenlő ugyanis, a kutatások szerint a megfelelő zaj a csöndhöz hasonlóan jól hatással lehet az alvásra.

A Nightingale hangja a zavaró zajok frekvenciájához igazodik, így csökkenti azok jel-zaj viszonyát, vagyis kevésbé lesznek zavarók – gyakorlatilag hangtakaróval borítja be a hálószobát. Emellett összeköthető az okosotthon más okoslakóival is, és irányítható az Amazon Alexa hangasszisztenssel, mint lassan minden, ami árammal működik.

20 perces gyorsalvás

Egy 20 perces gyorsalvás olyan pihentséggel jár, mintha két órát mélyen aludtunk volna.

A módszer egyszerre négyféleképpen lökdös intenzív pihenésbe:

1. Kenőccsel vagy étrend-kiegészítő tablettával lefékezi a szervezet adrenalintermelését.

2. A fül mögé helyezett mikroáram-tapaszokkal tovább lazít.

3. Zajszűrő fejhallgatón agyhullámlassító hangokat játszik.

4. Szemtakaró pánttal kizárja a külvilág vizuális részét is.

Eddig klinikai környezetben használták, de februárra ígérték az otthonra is megvehető csomagot.

SleepPhones fejhallgató

Azokra is gondol az alvásipar, akik egyszerűen csak szeretnek zenére aludni, a párjuk viszont nem annyira. Nekik jöhet szánják a SleepPhones nevű fejhallgatót. Ez az alváshoz kényelmetlen kábeles-fülbedugós fülhallgatót cseréli le hangtappancsra, amelyre nyugodtan rá lehet feküdni, se az nem megy szét, se a fülünk. Ezeket a tappancsokat csomagolták bele egy fejpántba, ezt kell a fejünkre húzni alváshoz. A zeneforráshoz Bluetooth-on kapcsolódik, tölteni egy kihúzható kábellel lehet.

Ára: 100 dollár

Pegasi szemüveg

A Pegasi szemüveg segít a nehéz elvalvás és felkelés, illetve a jetlag problémáján azzal, hogy karbantartja a cirkadián ritmust. Vagyis kalibrálja a biológiai óránkat: gondosan belőtt hullámhosszú kék fényt sugároz a szemünkbe, ez hivatott beállítani az alvásszabályozásban kulcsszerepet játszó hormon, a melatonin szintjét, miközben a látást nem akadályozza.

Mindig reggel, az ébredés utáni időszakban kell hordani.

A fentiek alapján is látszik, hogy a kényelem terén erősödik az a trend, hogy az alvás elszakad a hordható kütyüktől, és inkább úgy próbálja meg a hálószobába csempészni a technológiát, hogy az alvótól minél inkább függetlenítse. Ennek természetesen oka, hogy nem mindenki alszik szívesen karkötőben vagy mobillal a feje mellett.

Azonban egyértelműen látszik az is, hogy a techcégek által piacra dobott eszközökre egyre nagyobb az igény, hiszen az agyonhajszolt, sokszor burn-out-os munkavállaló mindent kipróbál csak, hogy tényleg jól aludjon!

Forrás: index.hu, fotó Bolcsó Dániel, Index (Sleep Number 360)