Alvásgyógyítás

Az alvászavar mögött a legtöbb esetben646x404 az áll, hogy az érintett nem képes úrrá lenni mindennapi problémáin, és esténként nem zárja le magában a napközben történteket, tehát a legtöbb esetben nem organikus problémáról van szó. Az alvászavarok átlagosan kétszer annyi nőt fenyegetnek, mint férfit. A Benyovszky Orvosi Központban azonnali komplex kivizsgálást nyújtanak, amelynek segítségével kiderítik, hogy mi az oka alvászavarának.
A vizsgálatokat célirányosan végezik, hogy a lehető legrövidebb úton kiderítsék alvászavarának okát, és minél előbb megkezdhessék az alvászavar kezelését. Bár az alvászavarok tünetei és okai rendkívül szerteágazóak, széleskörű ismeretekkel rendelkező szakembereik (szakorvosok, pszichológusok, alvásterapeuták, pszichiáter) segítségével a legspeciálisabb alvászavarra is megtalálják az elérhető legjobb megoldást.

Első lépésként ki kell tölteni egy alvástesztet, amelyből megállapítják alvásának minőségét.

Az alvásminőséget vizsgáló alvásteszt a Benyovszky Orvosi Központ honlapján (ide kattintva) elektronikusan is kitölthető, a teszt eredményét e-mailben küldik el a Központ szakemberei.
Amennyiben a teszt alapján, illetve az Ön személyes tapasztalatai alapján az Ön alvásának minősége nem kiváló, úgy érdemes a probléma forrását kivizsgáltatni.

Azok számára, akik éjszaka rosszul alszanak, van olyan módszer, amellyel kiszűrhető, hogy mi okozza az alvási problémát. A régi, bent alvásos (egy éjszakás) vizsgálat mellett (de leginkább helyett) ma már otthon is elvégezhető az otthoni alvásvizsgálat. Saját ágyunkban, megszokott, kényelmes körülmények között mérhetünk adatokat, mivel minimálisak a zavaró körülmények. A mérés kiértékelését a Benyovszky Orvosi Központban végezik, ahol lehetőség van az alvási apnoe kezelésre is.
Köztudott tény, hogy a magyarok jelentős százaléka alvási apnoéval küszködik. Sokan nem fordítanak kellő figyelmet erre a betegségre, ami sajnálatos módon nem csak az éjszakákat, hanem a nappalokat is megkeserítheti.

Habár sokan küzdenek légzéskimaradással alvás közben (melyet az alvásvizsgálat-gép kimutat), de mégtöbben alszanak zaklatottan, érzik ébredés után a fáradtságot, kialvatlanságot, fejfájást. Ezen esetekben célszerű felkeresni egy alvásterapeutát, aki néhány alkalmas kezelést követően vissza tudja állítani az alvás pihentető, jó minőségét.

Az alvásterápia lényege egy 90 perces bioritmus megismerése és az elalváskapuk jelentkezésére való tudatos felkészülés, ami révén lehetővé válik az elalváskapun keresztül észrevétlenül átcsúszni az alvás állapotába. Ez az alvászavar kezelésének egyik lehetséges módszere.
Alvászavarban – az alvásproblémák min. 70%-a – szenvedő betegek számára egy 6-10 alkalomból álló terápiás tréning elvégzése a legideálisabb, amit akár ,,alvástanfolyamnak” is nevezhetünk, mert a kezelések során a betegek ,,megtanulják”, hogyan tudják magukat elaltatni akár este, vagy éjszakai felébredésnél.
Ezen kívül, a terápia során olyan életkészségeket fognak elsajátítani, amik nagymértékben hozzájárulnak az éjszakai nyugodt alváshoz.
Nagyon fontos a tanulhatóság és taníthatóság tényét hangsúlyozni, mert ezáltal válik a terápia mindenki számára hozzáférhetővé, aki az altató tabletták szedésének könnyű, de nem teljesen veszélytelen útja helyett hajlandó egy kis időt és fáradtságot áldozni arra, hogy olyan tudást sajátítson el, aminek révén a jó alvás újra a mindennapok gondtalan élménye lesz.