Alváskonferencia – 2020

A World Sleep Day (Alvás Világnapja) március 13. és az Alvás éve bejelentésére szervezett nemzetközi alvás konferenciát a Magyar Tudományos Akadémián az ismert vírus helyzet miatt elhalasztották. A karantén feloldása után, 2020. október 7-én, került sor a nemzetközi alváskonferenciára a Magyar Alvás Szövetség központjából, online formában. A rangos szakmai fórumon 14 előadás hangzott el, a rendezvénybe bekapcsolódott Franciaország, Belgium és Szlovákia. A konferencián megemlékeztek az idei Alvás Világnapjáról, az alvás világszövetség programsorozatáról, amelynek keretében 65 országban, orvosok, kutatók, gyógyítók és civil szervezetek fognak össze, hogy bemutassák: az álmosság és az alvatlanság egyre inkább népbetegség, a megelőzésére, a kezelésére sokkal több figyelmet kell fordítanunk.

A  World Sleep Day négy világrészre kiterjedő, a legszélesebb nyilvánosságú alvással kapcsolatos ismeretterjesztő fórum a világon. Segíti, támogatja, koordinálja mindazok tevékenységét, akiknek fontos az alvás. A magyarországi partner szervezete, a Magyar Alvás Szövetség is hozzájárul a globális tevékenységekhez, a közép-kelet-európai regionális tevékenységek koordinálója, több mint tíz esztendeje csatlakoztak a nemzetközi eseményhez. Kezdeményezésükre új alvásminőség-méréseket hoztak létre, szorgalmazzák az elalvásos közlekedési balesetek megelőzését, javaslataik között szerepel a reggeli órarend módosítása az iskolákban, a több műszakos munkaváltásban dolgozók alvásminőségének a javítása.  Szerkesztésükben jelent meg az első Magyar Alváskönyv, új foglalkozás-egészségügyi szűréseket javasolnak, és alvás szakembereket oktatnak. A Magyar Alvás Szövetség hangsúlyozza: ne csak betegség és kellemetlen tünetek esetén jusson eszünkbe az alvás: figyeljünk magunk és mások minőségi alvására, szolgálja ez az életfunkció az egészséges létet annak érdekében, hogy minőségi pihentető alvással járuljunk hozzá az egészségünkhöz.

Az idei alváskonferenciára a Magyar Alvás Szövetség szervezésében, a World Association of Sleep Medicine és a World Sleep Society partnerségével került sor, mindazok összefogását szorgalmazva, akiknek fontos a jó alvás. Szükség is van erre, mert az idén megkezdett hazai alvástérkép-felmérés szerint, annak az első eredményei figyelmeztetőek. A Szinapszis és a Magyar Alvás Szövetség közös kutatása figyelmeztet: a felnőtt lakosságnak közel a fele nem alszik jól, sok az alvászavar és az alvásbetegség. A megkérdezettek mindössze négy százaléka számolt be arról, hogy az alvása folyamatosan, évek óta kifogástalan. Kertész Balázsnak, a Szinapszis Egészségügyi Piackutató Intézet kutatási igazgatójának a beszámolója után Alvás, holisztika, kronobiológia – új megközelítések a medicinában címmel dr. Varga Imre  holisztikai programvezető, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar oktatója tartott előadást. Az óraátállítás időszerű kérdéseiről  dr. Bódizs Róbert alváskutató a Sötétben útra kelni vagy sötétben hazamenni?  kérdésre válaszolt az időközben több százra gyarapodott online érdeklődőnek. Prof. Dr. Acsády László neurobiológus, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet vezető kutatója a  Stressz indukálta alvászavarokról, Simor Péter pszichológus Töredezett álmok, töredezett elmék címmel Brüsszelből tartott előadást.  Ma már a korszerű technológia számos eszközrendszere kapcsolódik a konferencia témájához, erről szólt dr. Pálhalmi János, az egészségtudományok doktora Méréstudomány és informatika a jó alvás szolgálatában című prezentációja. Alváskönnyítő kutatásokról és módszerekről szólt dr. Petrekanics Máté terhelésélettani szakértő előadása, amely elsősorban a sportolók körében végzett mérések tapasztalatait adta közre. A Tudatos életvitel szerepéről a jó alvás érdekében témáról dr. Szalay Katalin neurológus, rekreációs-és életmód fejlesztő szakember, az Alvás és a funkcionális medicina összefüggéseiről dr. Szabó Beáta táplálkozástudományi szakember osztotta meg a gondolatait. A Magyarországon is egyre professzionálisabb munkát végző alvásipari képviselők köréből Pálffi Brigitta, a Zepter igazgatója beszélt. Az alváshoz kapcsolódó felnőttképzési tapasztalatokról Bartucz Éva, a Vezetőképző Akadémia/Döntéshozók Akadémiája igazgatója számolt be a konferencián. A rangos hazai felnőttképzési intézet az elmúlt években oktatási programja keretében több ezer hallgató képzését végezte önálló akkreditált képzés keretében. Ebben a munkában élen járt a Belügyminisztérium, a kezdeményezés kiterjesztésében végzett példamutató munkájáért Zsinka András helyettes államtitkár az Alvásszövetség elismerő oklevelében részesült.


A konferencia teljes anyaga ( három óra húsz perc) itt megtekinthető


 


A melatonin alvást segítő kiemelt szerepéről dr. Sándor Edit, a Pharma Nord  orvos-igazgatója tartott értékes előadást. Az afrikai emberek alvásáról számolt be dr. Késmárszky Róbert, egy  indiai-óceáni kis szigetről jelentkezett. A humanitárius orvosi szolgálatot végző fül-orr-gégész szakember Franciaország tengerentúli tartományából jelentkezett, beszámolója érdekes kiegészítője volt a konferencia tudományos előadásaink.

A nemzetközi alvás szakmai eseményen idén is átadták a Sleepfriendly Hotel minősítő elismeréseket azoknak a szállodáknak, amelyek megfeleltek az alvás szakmai szövetség és a Magyar Szállodaszövetség magas kritériumainak. Dr. Kiss-Róbert Richard, a minősítő bizottság igazgatója ismertette a 2019. évi győzteseket: Párisi Udvar Hotel (Budapest), Donautica Hotel (Fadd-Dombori) és Ritz Carlton Hotel (Dallas).

A Magyar Alvás Szövetség elismerését és köszönetét fejezte ki azoknak a Magyarországon működő alvásipari vállalatoknak, amelyek 2019-ben és 2020-ban kiemelkedő szerepet vállaltak a hazai alváskultúra erősítésében, példamutató módon járultak hozzá, hogy jobban aludjanak az emberek. Üzleti tevékenységük mellett értékes ismeretterjesztő munkát végeznek és vállalták, hogy a Magyar Alvás Szövetség szakmai iránymutatásához csatlakozva erősítik a programok színvonalas megvalósítását.  A Cardo, a Kaschmir Gold, a Pharma Nord és a Matrackuckó kiemelt szakmai partnerként, a Beurer Medical Hungary, a Pharmaroad Distribution, a Zepter, a Linde, a Studio Moderna/ Dormeo, az Elektro/Oxigén, a Kaqun, szakmai partnerként jegyezték az Alvás évét Magyarországon.

A konferencián bejelentették: az alvásorvosi világszervezet, a World Association of Sleep Medicine/World Sleep Society/World Sleep Day kiemelt elismerésben részesítette Magyarországot a pandémia időszakban végzett kiemelkedő munkájáért. A nemzetközi szervezet elnöke, Liborio Parrino úr jelezte: a 65 országot átfogó szervezet a 2021. évi brazíliai alvás orvosi világkonferenciáján kívánja átnyújtani az elismerést a Magyar Alvás Szövetségnek.  G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik képesek és készek is tenni azért, hogy jobban aludjanak az emberek Magyarországon.

Az idei az alvás világnap jelmondata: Better Sleep, Better Life, Better Planet – azaz Jobb alvás, jobb élet, jobb világ. Az üzenet hangsúlyozza az alvás kiemelt szerepét a mindennap egészségünk, a saját, a közvetlen, és a globális környezetünk érdekében. Az egészséges alvással az élet minősége javítható, ma már elsődleges a szerepe a táplálkozással és a testmozgással együtt. Világunk hatalmas válságokkal néz szembe, ehhez szükségünk van az ember bölcsességre és megalapozott döntéseire, hogy egészségünket megőrizzük és a jó alvással is erősítsük. Nem tudunk vigyázni a világunkra, ha nem vigyázunk magunkra – és ez az alvással kezdődik.

A Magyar Alvás Szövetség meghirdette az Alvás évét Magyarországon, amely december 31-éig tart. Egyben kiírta az Alvásbarát termék Sleepfriendly Product pályázatot, amelynek keretében azokat a Magyarországon elérhető, az alvást segítő és jobbító termékeket kívánja minősíteni, amelyek hozzásegítenek a nyugodt, pihentető alváshoz. A minősítéseket szakemberekből álló zsüri értékeli, az eredményhirdetés a 2021. évi World Sleep Day/Alvás Világnapja alkalmából Budapesten.

 

 
2020 október 8. Budapest