Alvásriadó a tinédzserek körében

Súlyos alvásszokások kialakulására figyelmeztet a tinédzserek körében a Magyar Alvás Szövetség. Míg a gyermekkori alvás szokásokat képesek a szülők kordában tartani, a felnőtt korba történő átmenet időszakában, a már nem gyerek, de még nem felnőtt korukat élő fiatalok körében, csökken az alvásra fordított idő. A szövetség orvosi intézetének, a Budapesti Alvásközpontnak a tapasztalatai alapján számos tinédzser jóval kevesebbet alszik, mint amennyire szükség lenne. A nemzetközi ajánlások, így a National Sleep Foundation és az American Academy of Sleep Medicine szerint ennek a korosztálynak naponta 8-10 óra pihentető alvásra van szükségük az egészségük megőrzése érdekében. Az alváshiány álmossághoz, figyelemhiányhoz vezet, és befolyásolja a tanulmányi teljesítményt. A tinédzserek nem megfelelő alvása összefüggésbe hozható a depresszió és a viselkedési problémák, valamint a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának a fokozott kockázatával, és negatív hatással van a sportteljesítményre is. Ez részben a cirkadián ritmusuk természetes eltolódásának köszönhető, ami megnehezíti számukra a 23 óra előtti elalvást. Természetes hajlamuk van arra, hogy késő éjszaka fent maradjanak, és reggel tovább aludjanak.  Az alvásproblémákhoz hozzájáruló egyéb tényezők közé tartozik a korai iskolakezdés, a házi feladatok és délutáni kötelezettségek megnövekedett terhelése, a mozgalmas társasági élet és az elektronikus eszközök túlzott használata.

Az elegendő alvás minden korosztály számára fontos. Az alvás hozzájárul a testrendszer hatékony működéséhez, beleértve az immunrendszer fenntartását is.  A tinédzsereknél a jó minőségű alvás különösen fontos a testi egészség, az érzelmi és mentális fejlődés, valamint az iskolai teljesítmény szempontjából. A serdülőkorban az alvás javítja az agy fejlődését és működését, ami javítja a figyelmet, valamint a memóriát és a kognitív képességeket. A megfelelő alvás a tinédzserkorban is támogatja a fiziológiai növekedést.

Az alváshiány álmossághoz, figyelemhiányhoz vezet, és jelentősen befolyásolhatja a tanulmányi teljesítményt. A tinédzserek nem megfelelő alvása összefüggésbe hozható a depresszió és a viselkedési problémák fokozott kockázatával, valamint a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának fokozott kockázatával is. A szülőknek példát kell mutatniuk az egészséges életmódjukkal, a rendszeres alvási ütemterv betartásával, mindennapi testmozgással és az egészséges táplálkozással. A Magyar Alvás Szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a  serdülők alváshiányának és mentális egészségének összefüggései testi és lelki fejlődésük kulcskérdése.

A tinik rendkívül sokat szenvedtek a járvány alatt. A tinédzserek depressziójának és öngyilkosságának növekedése miatt  az Egyesült Államok nemzeti vészhelyzetet hirdetett a fiatalok mentális egészsége terén, és csatlakozik azoknak az egészségügyi szervezeteknek a sorához, amelyek későbbi iskolakezdési időpontokat követelnek a tizenévesek mentális egészségének javítása és az öngyilkosságok számának csökkentése érdekében. Az elmúlt évben számos középiskolás diák megkapta ezt a segítséget, például Kaliforniában, ahol  a szenátus törvényt alkotott a megfelelő és egészségesnek tartott iskolakezdési időről. Az alváshiány különösen káros a serdülők számára, nagyobb arányban okoz depressziót, szorongást, öngyilkosságot, elhízást és autóbaleseteket. Az elsődleges ok pedig – az amerikai alvásszakértők szerint – a korai  iskolakezdési idő, amely arra kényszeríti a tinédzsereket, hogy túl korán ébredjenek fel a természetesen későbbi alvási szokásaikhoz képest, és ezzel megfosztják a szükséges kilenc órai alvásidő egy részét. Amikor később kezdődik az iskola, a tinédzserek többet és jobban alszanak, boldogabbak, egészségesebbek és biztonságosabbak, és jobban teljesítenek az iskolában és az életben.