Aranyalvás nyolc matracon

A mélyalvás, más néven “aranyalvás” az ember teljes éjszakai alvásidejének körülbelül 20%-át teszi ki. 

Valójában a minőségi alvás szempontjából nem az a fontos, hogy mennyi ideig tudunk aludni, hanem az éjszakánkénti mély alvási idő aránya. Ennek kiterjesztésében látják az alváskutatók a  minőségi alvás visszahódítását a mai kor emberének az életében.  Ezért is hirdette meg 2022-ben a Magyar Alvás Szövetség a Sleepfriendly Product programját, aminek keretében elsőként az alvás minőségét meghatározó körülményeket vizsgálják.

Eredményhirdetés 2022. márciusában, az Alvás Világnapján Budapesten. A világ egyik leghíresebb matracgyártó cége, a Sleemon legújabb jelentése szerint az embernek átlagosan nyolc matracra van szüksége az élete során. A “Sleemon China Sleep Index 2021” jelentése több, mint egymilliárd minta értékelése alapján hozta nyilvánosságra: a kínaiak jelenlegi átlagos alvás ideje 6,69 óra, ami kevesebb majd két órával, mint 2013-ban. A médiaiparban dolgozók alvásideje a legkevesebb, mindössze 3 – 6 órát alszanak éjszakánként. Persze, az alváshiány pótlására napközben kerítenek sort, így előbb-utóbb utolérik az országos átlagot.  

A jelentés egyesíti a legújabb kutatási eredményeket az alvástudomány területén, melyet olyan jelentős intézmények hitelesítettek, mint a Trendforesee Consulting (kutatási ügynökség, a kínai trendmarketing- szolgáltatás megújítója), a CN-Healthcare (stratégiai médiapartner, a kínai orvosi és egészségügyi szakértők platformja), és a vezető internetes platform, mint az Ocean Engine, a Spring Rain Software, a Snail Sleep és a Codoon Sports.

A felmérés kiemelten kutatta az úgynevezett mélyalvási szokásokat, amelynek kiemelkedően fontos a szerepe a jó alvás minőségben. Az összesítések szerint  lakosság kevesebb mint 24,9%-a tud mélyen aludni, ami 3,1%-kal kevesebb, mint 2019-ben. A COVID-19 miatt a mélyalvás teljes időtartama éjszakánként 0,04 órával csökkent, mint korábban. Az átlagos mélyalvás mindössze 1,79 óra volt éjszakánként. Közülük a résztvevők 58,5%-a jó alvónak tartotta magát. A kínaiak mély alvási ideje messze elmarad a standardtól. Igen gyakori az éjfél utáni elalvás. A kínai lakosság 30%-a nem tudja, mi az a mélyalvás, és több mint felüknek fogalma sincs arról, mennyit alszik mélyen – áll a jelentésben. Mindezek alapja a megfelelő alvási körülmények, elsőként is az alvó ember fekvési felülete, azaz a matrac. Ezért is hirdette meg 2022-ben a Magyar Alvás Szövetség a Sleepfriendly Product programját, aminek keretében elsőként a  matracok minőségét vizsgálják. Eredményhirdetés 2022. márciusában, az Alvás Világnapján Budapesten.