Az éjszakai légzéskimaradás és típusai

Sok páciens jelentkezik nálunk éjszakai horkolás, fulladás miatt. Első lépésben felmérjük a páciens állapotát (konzultáció, fül-orr-gégészet, neurológiai vizsgálat stb. ) majd egy teljes légzésfunkció vizsgálatot végzünk. 

Az éjszakai horkolás kezelése nagyon fontos, hiszen ha a horkolás légzéskimaradással jár, az megviseli az érrendszert. Komoly rizikófaktora a szív-és érrendszeri betegségek (akár egy szívinfarktus) kialakulásának. Vannak esetek,  amikor akár 200 (!) alkalommal is előfordulhat oxigénhiányos állapot egyetlen éjszaka.

A légzéskimaradás típusai:

Centrális apnoé szindróma: az agyi központ rendellenes működése miatt nem vesz a beteg levegőt. Gyógyszeres terápiát igényel.

Obstruktív apnoé szindróma: a páciens vesz levegőt, de az nem jut el a tüdőbe, mert a levegő útja akadályozva van.  Ez lehet a komoly túlsúlytól, a megnőtt nyakkörfogattól is. Légsín terápiával kezelhető: orrmaszkot kap a beteg, amely egy kis készülékhez (lélegeztető géphez) csatlakozik. A gép alvás közben a levegővel szabadon tartja a levegő útját.

A használata fájdalommentes. A páciens megvásárolhatja a készüléket, az OEP egyéni elbírálás alapján támogatja, vagy bérelheti is. Gépet és maszkot (légsín-terápia) használó betegek tapasztalata mindig pozitív: arról számolnak be, hogy még kipihentek, energikusak, eltűnik a nappali aluszékonyságuk is.