Az inkubátorban is jól aludhatnak a babák

Zaky kesztyuA koraszülött vagy más problémával világra jött kicsiknél nemcsak az anyuka szívét töri össze a helyzet súlyossága, de a kicsiknek is okozhat problémákat a korai szeparáció – ezért jött létre a Zaky.

A Zaky olyan találmány, ami a szülői érintést próbálja lemodellezni, tehát a melegséget, a szülők kezének súlyát. Dr. Yamile Jackson úgy rukkolt elő az ötlettel, hogy inkubátorban fekvő kisbabáját egy kitömött kesztyűvel hagyta magára – a kesztyűn érezni lehetett az asszony illatát, melegséget adott és visszaadta az érintés illúzióját is. Másnap telefonáltak Jacksonnak a kórházból, hogy tudna-e az osztály többi újszülöttjének is ilyen kesztyűket gyártani – így született meg a Zaky ötlete.

A találmány azonban sokkal jelentősebb, mint amilyennek elsőnek tűnik: a meleg kesztyű érintése elősegíti a babák alvását, az alvás pedig azért elengedhetetlen, mert ilyenkor fejlődik a kicsik agya. Így a Zakyval a kisbabák nemcsak jobban érezhetik magukat a kórházi falak között, de remélhetőleg hamarabb haza is kerülhetnek.

(Forrás: nlcafe)