Dr. Vida Zsuzsanna – neurológus, alvásgyógyász

Az alvászavarok és alvásbetegségek a felnőtt lakosság egyharmadát érintik, hiszen akár elvalvási nehézségekkel küzdünk, akár az éjszakai ébredések okoznak panaszt, a végeredmény ugyanaz: napközbeni fáradtság, a teljesítőképesség csökkenése, koncentrációs problémák. A jó alvás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az egészségünket megőrizhessük. A kialvatlanság számos kedvezőtlen folyamatot indíthat el a szervezetben, melyek hatására megnő a szív-és érrendszeri és mentális betegségek (például a depresszió), a diabétesz és a magas vérnyomás kockázata is.

Az alváshiány rövid távú veszélyei azonban még ennél is súlyosabbak lehetnek: a fáradtság és figyelmetlenség akár végzetes következményekkel is járhat.

Az éjszakai pihenés során a szervezetünknek van ideje kijavítani a hibákat és helyrehozni a nap során kialakult problémákat. Többek között a stressz, az ultraibolya sugarak és más környezeti hatások káros hatását. Amíg alszunk, több fehérje termelődik a sejtekben, amik képesek helyreállítani ezeket a sérüléseket.

Képzettségi adatok

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem elvégzése után neurológiai szakvizsgát tett, majd megnyert egy ösztöndíjat Anglia egyik legnevesebb egyetemére (The University of Exeter).

11 évig a Péterfy Sándor utcai kórház neurológiai osztályán, 5 évig pedig a Százhalombattai Szakrendelő neurológiai szakrendelésén dolgozott. 2003-tól itt szakvezető főorvos és a Honvéd Kórház Alváslaborjának tudományos főmunkatársa.

Egyéb tudományos munkát végzett idegregeneráció kísérletes vizsgálatában, a neurofiziológia és a fejfájás terén. A Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társaságának tagja.

Szakrendelés: Alvásgyógyászat, Neurológia

Rendelési ideje: szerda 15:00 – 19:00