Génbaleset – egészségügyi kockázatok

Sajnos a gének nem hibátlanok, és mindannyiunk hordozunk  bizonyos genetikai hibákat, amelyeket vagy örököltünk  a szüleinktől, vagy létrejönnek az életfunkcióink működése során.

Ezek a genetikai hibák tehetik az immunrendszert gyengébbé, növelhetik a szívroham kockázatát vagy akár a látásunk romlását is. Hatással vannak  az egészségünkre, de ez nem jelenti azt, hogy valóban betegek is leszünk, ha genetikailag erre meghatározottak lennénk is. Például, ha valaki genetikai hibából adódóan laktóz intoleráns, addig nem észlelhetőek rajta ennek az érzékenységnek a tünetei, amíg  nem iszik tejet.

genek

A tünetek csak akkor jelentkeznek, ha bizonyos környezeti hatások azt kiváltják, megerősítik és fenntartják, vagyis ha  laktózt fogyaszt. Ugyanez igaz más betegségek esetében is. Ha például valakine  a vas felszívódását szabályozó genetikai hibája van, ez növeli a haemochromatosis (vasanyagcsere zavara) esélyét, és ezért megelőző életmódra van szüksége ahhoz, hogy megakadályozza a betegség kialakulását.

legújabb génvizsgálati technológiák lehetővé teszik, hogy teszteljék azokat a géneket, amelyek kapcsolatban vannak különböző betegségek kialakulásával. A vizsgálat eredménye alapján a személyes megelőzési programot lehet kialakítani, így csökkenthető a  betegségek kockázata, fenntartható az egészség. A genetikai elemzések tehát a kívánatos egészséges életmód mellett, képesek csökkenteni a különböző betegségek kialakulását, az úgynevezett genetikai profilok útmutatást adnak a mindennapi életvezetésünkhöz.

gének

A hazai génvizsgálatok idén kiegészülnek az európai  génvizsgálati programokkal. A DNA Plusnémet-osztrák cég a budapesti DNA Plus Humángenetikai Centrum közvetítésével európai laboratóriumaiban (magyarországi lakosoknak a Bécs melletti központi európai laboratóriumban) nyál- és vizelet mintákból végeznek elemzéseket.

Forrás és további információk:  Benyovszky Orvosi Központ, DNA Plus Humángenetikai Centrum