Génelemzés – Kódolt egészség

Magyarországon a legkorszerűbb tesztek segítségével vizsgálhatóak olyan génhibák, amelyek komoly betegségek kialakulásáért lehetnek felelősek.

Augusztustól az európai preventív géndiagnosztikában piacvezető cég európai laboratóriumaiban (magyarországi lakosoknak a Bécs melletti központi európai laboratóriumban) nyál- és vizelet mintákból végeznek elemzéseket.

A DNA Plus német-osztrák cég a budapesti Humángenetikai Centrum közvetítésével, szakorvosokkal, egészségközpontokkal és kórházakkal együttműködve kíván javítani az egészségügyi ellátás és a betegségmegelőzés színvonalán. Magyarországon eddig főként vérminták alapján végeztekújszülött kori anyagcsere-szűrővizsgálatokat.

Az eljárás lényege, hogy speciális vizsgálattal huszonhat ritka, súlyos, főként anyagcsere-betegséget szűrnek ki néhány csepp vérből a születést követő 48. és 72. óra között. Az új génelemző rendszerhez elég a vizelettel átitatott papírfilter minta, ráadásul otthon kényelmesen is elvégezhető az új DNA-Plus Baby 100+ teszt – amely genetikai eredetű anyagcsere betegséget vizsgáló szűrés.

A levett mintákat osztrák laboratóriumban elemzik, a vizsgálati analízist magyar nyelven készítik el. A géntesztek másik csoportjának elemzése ötéves kor felett már a nyálban lévő DNSsegítségével mutatják ki azokat az örökletes génhibákat, amelyek komoly rendellenességek előidézői lehetnek.

Ezek a génvizsgálatok egyre népszerűbbek az unió országaiban, Spanyolországban példáulhamarosan állami támogatással ingyenesen szűrik a babákat a DNA Plus Baby 100+ tesztjével. Mostantól nálunk is elérhetőek a cég tesztjei, igaz egyelőre fizetős szolgáltatásként, de méltányos áron.

A DNA Plusz bízik abban, hogy előbb-utóbb Magyarországon is nagyobb figyelmet fordítanak majd a géndiagnosztikában rejlő lehetőségekre, hiszen egyrészt egyszerűbben javíthatunk az emberek egészségén, hogyha megelőzzük a betegségeket, másrészt ezzel jelentősen tehermentesíthető az egészségügy költségvetése is.

További információk: Benyovszky Orvosi Központ, DNA Plus Humángenetikai Centrum