Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, milyen három fő tényező befolyásolja az éjszakai pihenést, és jó-e a délutáni szieszta. Kiderült, rengeteg mindent tehetünk a pihentető éjszakákért, de nem ugyanazokkal a problémákkal küzdenek a különböző generációk, tehát a megoldások is mások.

A 2018-ban alakult Magyar Alvás Szövetség nemcsak azokat segíti, akik alvási nehézségekkel küzdve hozzájuk fordulnak, hanem az alvást támogató technológiai fejlesztéseket, rendszereket, innovációkat is. A szervezet érdeme, hogy már a második kötete jelenik meg a Magyar Alváskönyvnek, amelyben értékes tanácsokat találhatunk a jó alváshoz, tudományos értekezéseket olvashatunk az éjszakai pihenésről. Miért olyan fontos ez? Mert az alvás alatt regenerálódnak idegsejtjeink, elraktározódnak a tanulási információk, és a sejtek megújulása is végbemegy, mindez az egészségünk alapja.

A Magyar Alvásszövetség elnöke, G. Németh György szívügyének tekinti az alvás vizsgálatát, az emberek alvási szokásainak javítását, mert az alvásromlás már világjárvány, de szintén nagy szerelme Benyovszky Móric, a magyar világutazó emlékének ápolása. Nem véletlen tehát, hogy a Benyovszky Móric utcában beszélgettünk vele egy időutazás hangulatát árasztó kis történelmi szalonban, többek között arról, hogy

  • – milyen a magyarok alvása
  • – mi nehezíti meg a jó alvást
  • – jó-e a szieszta
  • – van-e különbség a generációk alvásproblémái között
  • – mik a jó alvás feltételei

 

Hogy alszunk mi, magyarok?

Nagyon rosszul. A kontinens átlagához képest meg különösen. Európában a felnőttek 29,6 százalékának vannak alvási gondjai, itthon ez a szám 40! És a fő baj az, hogy nem vesszük elég komolyan. „Majd elmúlik, rendbe jön, nem érdekes…” Ilyeneket mondanak azok, akik huzamosabb ideje sem alszanak rendesen éjszakánként.

A teljes cikk az Index-en!