Így láthatjuk előre saját és gyermekeink betegségeit

A DNA-Plus osztrák cég évekkel ezelőtt arra vállalkozott, hogy egyszerű, fájdalommentes tesztek segítségével bepillantást engedjen a jövőnkbe. Szolgáltatásuk ma már  Európában piacvezető, Spanyolországban pedig hamarosan a cég Baby 100+ nevű tesztjével, államilag, ingyen szűrik majd a babákat. Mostantól Magyarországon is elérhetőek ezek a tesztek.

A DNA-Plus osztrák cég évekkel ezelőtt arra vállalkozott, hogy egyszerű, fájdalommentes tesztek segítségével bepillantást engedjen a jövőnkbe. Szolgáltatásuk ma már  Európában piacvezető, Spanyolországban pedig hamarosan a cég Baby 100+ nevű tesztjével, államilag, ingyen szűrik majd a babákat. Mostantól Magyarországon is elérhetőek ezek a tesztek.

Ha előre tudhatnánk, hogy a felmenőinktől olyan géneket örököltünk, melyek hajlamossá tesznek minket olyan betegségekre, mint például a szívinfarktus, vajon megpróbálnánk már azelőtt tenni ellene, mondjuk egy életmódváltással, mielőtt késő lenne?

A válasz: határozott igen. Egyszerű, ámde időben elvégzett teszt segítségével már az első tünetek jelentkezése előtt tisztában lehetünk azzal, hogy milyen betegségekre vagyunk hajlamosak.

Az eddig feltérképezett több mint 30 ezer gén ugyanis nem csak az olyan alapvető tulajdonságaink kialakításában játszik fontos szerepet, mint a testmagasság és a szemszín, hanem az egészségünkben is. Génjeink egy része ugyanis nem tökéletes: vagy a környezeti hatások vagy örökletes tényezők miatt sérülhetnek, ez pedig gyengítheti az immun rendszerünket és fogékonyabbá tehet egyes betegségekre is.

Így például a laktóz érzékenységre, a szívinfarktusra, de még a vérszegénységre és az allergiára is. Sok esetben ezekre csak hosszas vizsgálatok után derül fény, amikor a betegség már kialakult, nem pedig akkor, amikor még meg lehetett volna előzni. A genetikai eredetű betegségek egy része ugyanis – ha idejében tudunk a kockázatról – életmódváltással, és bármilyen hihetetlen, a kiváltó tényezők módszeres kerülésével ezen betegségek kialakulásának folyamata befolyásolható vagy sok esetben teljesen kivédhető.

dna

Tény, hogy a génteszt nem olcsó, de az is igaz, hogy nagy szükség lehet rá. A DNA Plus Humángenetikai Centrum rendelkezik a világon jelenleg kapható legösszetettebb és legpontosabb, nemzetközileg is elismert újszülött- és kisgyermek tesztjével, amely 101 genetikai eredetű anyagcsere betegséget szűr 0-5 éves korig.

A teszt segítségévek a szülők gyakorlatilag már gyermekük születésének pillanatától tisztában lehetnek a kicsi betegségeivel és a kockázataival is. Ebben a tesztben például olyan betegségre való hajlam is kimutatható, amelyek később olyan betegségeket okozhatnak, mint például az immunrendszer gyengeségei, a krónikus bőrbetegségek, súlyos fejlődési rendellenességek, a hiperaktivitás vagy épp a beszédzavar.

Magyarországon eddig csak vérminták alapján végeztek újszülött kori anyagcsere-szűrővizsgálatokat. Az eljárás lényege, hogy egy speciális vizsgálattal huszonhat ritka, súlyos, főként anyagcsere-betegséget szűrnek ki néhány csepp vérből a születést követő 48. és 72. óra között.

DNA-Plus Baby 100+ tesztjéhez – egyébként tartalmazza ezt az említett 26 féle betegséget is – ezzel szemben elég a vizeletminta, ráadásul otthon is elvégezhető; papírfilterre átitatott, majd megszárított és visszaküldött vizeletmintából végzik a vizsgálatot.  Akárcsak   más géntesztek, amelyek elemzése nyálmintából történik.

További részletek:www.dna-plusz.hu www.orvosikozpont.hu; (Forrás: orvosikozpont.hu , információ: napidoktor.hu)