A kialvatlanság olyan, mint az alkohol

0404-A kialvatlanság olyan mint az alkoholKutatások igazolták, hogy a kialvatlanság ugyanolyan mértékben rontja a teljesítőképességet, mint az alkohol – legyen szó iskolai feladatról vagy autóvezetésről.

A nem elegendő alvás káros hatásai egyre világosabbak számunkra. Rengeteg probléma – lelassult anyagcsere, hízás, depresszió, koncentrációs zavarok – hátterében állhat a Egy nemrég végzett kutatásban azt hasonlították össze, hogy akik 17-19 órája nem aludtak, milyen hatékonyak tudnak lenni autóvezetés közben. Az eredmény szerint a kialvatlan vezetők teljesítménye megegyezett a 0.05, sőt egyes esetekben a 0.1-es véralkoholszinttel vezető sofőrökével! Az álmosan vezetés ugyanúgy lassítja a reakcióidőt, rontja a koncentrációs képességet és megnehezíti a memorizálást, akár az alkoholfogyasztás.

Az autóvezetés a legszemléletesebb példa, de nem az egyetlen helyzet, amiben nem tudunk maximálisan jól teljesíteni álmosan: idézzük fel a túlterhelt iskolai időszakokat, mikor az egész éjszakás tanulás után nem tudtunk másnap figyelni az órákon vagy a munkahelyi helyzeteket, mikor az éjjeli álmatlanság miatt feledékenyebbnek és szétszórtabbnak bizonyultunk.

Tudósok most arra hívják fel a figyelmet, hogy a kevés alvás ugyanúgy hat a teljesítőképességünkre, mint az alkohol.

Egy nemrég végzett kutatásban azt hasonlították össze, hogy akik 17-19 órája nem aludtak, milyen hatékonyak tudnak lenni autóvezetés közben. Az eredmény szerint a kialvatlan vezetők teljesítménye megegyezett a 0.05, sőt egyes esetekben a 0.1-es véralkoholszinttel vezető sofőrökével! Az álmosan vezetés ugyanúgy lassítja a reakcióidőt, rontja a koncentrációs képességet és megnehezíti a memorizálást, akár az alkoholfogyasztás.

Az autóvezetés a legszemléletesebb példa, de nem az egyetlen helyzet, amiben nem tudunk maximálisan jól teljesíteni álmosan: idézzük fel a túlterhelt iskolai időszakokat, mikor az egész éjszakás tanulás után nem tudtunk másnap figyelni az órákon vagy a munkahelyi helyzeteket, mikor az éjjeli álmatlanság miatt feledékenyebbnek és szétszórtabbnak bizonyultunk.

Forrás: The Huffington Post