Mennyit aludjunk az idén? Mekkora az alvásigényünk?

Hét-kilenc óra éjszakánként  

Az alvásszakemberek nemzetközi konszenzusa szerint a felnőtteknél az ajánlott alvásmennyiség  az elmúlt tíz esztendőben változatlan. Ez azt jelenti, hogy a csoportba tartozók többségének a hét óra alvás az ideális, de a nyolc-kilenc óra alvás sem tekinthető egészségtelennek.

A tanulmány két újabb kategóriát – fiatal és idős felnőttek – is tartalmaz. A fiatal felnőtteknek valamivel több, az idősebbeknek pedig kicsit kevesebb alvásra van szükségük, mint a középkorúaknak. A nyugodt éjszakai alvás nélkülözhetetlen mindenkinek az egészsége szempontjából. Ha valakinek akár pluszban, akár mínuszban jelentősen eltér az alvásigénye az ajánlottól, annak érdemes alvás specialistával konzultálnia, talán valamilyen betegség áll a jelenség hátterében.

National Sleep Foundation munkatársai több mint 300 alvástanulmányt tekintettek át, eredményeiket a Sleep Health folyóiratban tették közzé. Az idei World Sleep Day nemzetközi szervezői, a World Sleep Society orvos szakértői 2017-ben is ezt az ajánlást tekintik mérvadónak.

Erről is szó lesz március 17-én, az Alvás Világnapján. A magyarországi alváskonferenciát  a World Association of Sleep Medicine magyarországi partnere, a Budapesti Alvásközpont rendezi.