Miért nem járnak a nők szűrővizsgálatokra?

 

„Félek a diagnózistól. Nincs rá szükségem. Az orvos jobban tudja” – válaszolták nők az egészségkalauz.hu Női Egészség Éve 2020 című kampányának országos, reprezentatív kutatásában. A 18-65 éves nők egészséghez való viszonyáról, a nőket érintő szűrések ismertségéről és relevanciájáról készültfelmérés eredményei valamint a program részletei a Ringier Axel Springer Magyarország rangos egészségügyi felületen tekinthetők meg.

„A kutatás eredményei alapján látható, hogy nemcsak korrekt információra és a félelmek lebontására van szükség, hanem országos mozgósításra is – hangsúlyozta Simon Izabella, az egészségkalauz.hu főszerkesztője, – ezért nyereményjátékkal egybekötött Ki a meNŐ? !elnevezésű szűrőkampányt indítunk. Reméljük, hogy a tartalmainkkal,a  rendezvényeinkkel és a szűrőkampánnyal minél több nőhöz sikerül eljutnunk”. Az online kérdőíves felmérésből megtudható, hogy az egészségtudatos nő nemcsak a táplálkozására, a megjelenésére és kedélyállapotára figyel, hanem szűrővizsgálatokon is rendszeresen.

Egyéni interjúk megerősítik azt a vélekedést, hogy a nők nagy része azért nem jár rendszeresen szűrővizsgálatokra, mert egyrészt fél a diagnózistól, másrészt úgy érzi, egészséges, nincs oka több szűrésen részt venni, „és az orvos tudja, hogy mikor és hova kell menni”. A kutatást a Qvantum Research piackutató cég végezte 2019 decemberében.

 

Forrás: egeszsegkalauz.hu