Milyen alvási fázisaink vannak?

Az éjjeli alvás során a szervezet több alvási ciklust fut át. Egy átlagos felnőttnél 8 óra alvás alatt 4-5 teljes alvási ciklus fordul elő. Minden ciklus kb. 90-110 percig tart és öt különböző fázisból áll.

Az alvási ciklusok egyénileg különbözőek, és hasonlóképpen összetéveszthetetlenül különböznek a ciklusok is egymástól. A ciklusokat diéta, sport, gyógyszerek, alkohol, kábítószerek, alvászavarok és alvás elvonása befolyásolhatja.

Az alvási ciklus első fázisa alatt könnyen alszunk.
második fázis alatt az alvás egyre mélyebb.
harmadik és negyedik fázisokban, amelyeket DELTA-fázisoknak is hívunk, történik a legmélyebb alvás. Ezekben a fázisokban piheni ki magát a szervezet a nap fáradalmaiból.Az alvás ötödik (REM-fázisként is ismert, “Rapid Eye Movement” = gyors szemmozgás) fázisát feltűnő fiziológiai változások, úgy mint felgyorsult lélegzés, intenzívebb agyműködés, a szem gyors mozgása, és az izomzat tónuvesztése jellemzik. Az alvó ebben a fázisban álmodik.

Az éjszaka első harmadában a delta-fázisok hosszabbak, mint a REM fázisok. Az éjszaka folyamán a delta-fázisok rövidülnek, míg a harmadik harmadban végképp eltűnnek, és a REM fázisok hosszabbak lesznek. A hosszú REM fázisok alatt az alvó bizonyos időpontokban madjnem éber.

 

Alvási ciklusok

A Sleeptracker® regisztrálja ezeket a “majdnem éber” pillanatokat és ébreszt, amint az első ilyen pillanat a beállított ébresztési időszakba esik. Az eredmény: ébredés után frissnek és energiával telinek érezheti magát, még akkor is, ha csak keveset aludt.

Figyelem: a Sleeptracker® által szolgáltatott adatok nem elegendőek alvászavarok elemzéséhez, illetve kezeléséhez. Ebben az esetben keresse fel szakorvosunkat a Benyovszky Orvosi Központban, és segítünk.

sleeptracker.hu