A napközbeni fáradtság okai

Fáradt - nő irodábanAki tudatosan él, az a reggeleit is tudatosan intézi, hiszen a nap meghatározó része a kezdet. Azonban sajnos nem gondolunk arra, hogy az alábbi három rossz szokás mennyire okolható a napközbeni fáradtságért okolni.

Az ébresztőóra lenyomása

Ha azt gondoljuk, hogy plusz 10 perc szundit megérdemelünk, gondoljuk újra – ezzel ugyanis ártunk magunknak, mert ébredés után újra és újra álomba zuhanunk, és így végül kábábban és fáradtabban kelünk fel, akármennyit is aludtunk előtte. Az alvásciklus érzékeny dolog, amit nem szabad összezavarni! Ráadásul a megszakított alvás (hiszen a reggeli huzavona az ébresztővel is annak számít) növeli a leptin hormon termelését, ami azért felelős, hogy tudassa az aggyal, hogy éhes-e a szervezet. Az eredmény: többet fogunk enni, és nehezebben érezzük a jóllakottság érzését. Megoldás: későbbre kell állítani az ébresztőórát, és a jelzést követően fel kell kelni!

E-mailek vagy a Facebook ellenőrzése

Kutatások sora igazolja, hogy ha az emberek többsége a reggelt a Facebook és az e-mailek ellenőrzésével indítja. Azonban ennek következménye, hogy kevésbé leszünk felkészültek a nap többi részében, valamint hajlamosabbak leszünk szorongani és stresszelni.

Megoldás: Ébredés után 10-15 perccel még ki kell zárni egy kicsit a külvilágot: meditálni, vagy kávézni érdemes.

Reggeli helyett kávé

Ha csak koffeint viszünk a szervezetbe reggel, az növelheti a stresszhormon, a kortizol szintjét – aminek felgyülemlése idegességhez, szorongáshoz, sőt még has környéki zsírfelhalmozódáshoz is vezethet! Ezért érdemes találni valami olyan reggelit, amit szívesen fogyasztunk, még ha nem is vagyunk egy farkaséhesen ébredő típusú emberek.

(Forrás: Care2)