Nemcsak a hajnali ébredéskor van csipa a szemünkben

0404-Nemcsak a hajnali ébredéskor van csipa a szemünkbenMindnyájan ismerjük azt a helyzetet, amikor felébredünk és az első dolgunk, hogy kitöröljük a csipát a szemünkből. De miért is vannak ott?

A csipának nincs semmilyen tudományos neve, de az biztos, hogy egy olyan lerakódás, ami a test “vizesebb” területein fordul elő, ahogy a szemben is. Az itt található lerakódás több összetevőből is áll, például nyálkából, olajból, porból, elhalt hámsejtekből és baktériumból.

Bár általában csak alvás után találkozunk vele, de nem csak akkor jelenik meg. Mindig a szemben található csak épp nem vesszük észre, ahogy a könnyhártyát sem. A könnyhártya egy külső és egy belső rétegből áll. A belső vizes, nyálkás és beborítja a szaruhártyát, míg a külső vékony, olajos és azt biztosítja, hogy az összes nedvesség a belső rétegben maradjon.

Amikor valamilyen törmelék kerül a szemünkbe pislogunk, így a könnyhártyával letöröljük. A szemhéj ebben az esetben úgy működik, mint egy ablaktörlő. Viszont alvás közben nem tudunk pislogni, ezért a trutyi a szem sarkában pihen meg.

(Forrás: HK, blikk)