Nyugtalan éjszakák – mindennapos alvászavarok

Európa egyre nyugtalanabbul alszik! A felnőtt lakosság közel egyharmada szenved valamilyen alvászavarban, Ezt erősítik a legújabb holland kutatások, a Pharma Nord által közzétett GFK felmérés 22 000 résztvevőjéből a nők 36% -a és a férfiak 19% -a alvászavaros. Ez majdnem egyharmada a felnőtteknek. A magyarországi felmérések ennél kedvezőtlenebb képet mutatnak. A Budapesti Alvásközpont három évvel ezelőtti vizsgálata szerint az 1000 fős reprezentatív felmérésben résztvevők 31,6 %-ka érintett. Az alváshiány és különösen az alvási apnoe néven ismert alvászavar fokozza a közlekedési balesetek kockázatát.

Ráadásul a rossz alvással kapcsolatos vizsgálatok az elhízás, a cukorbetegség és számos kóros állapot fokozott kockázatával járnak. A szakértők ajánlása szerint egy felnőttnek legalább hat-nyolc óra éjszakai zavartalan alvásra van szüksége.

Ara is felhívják a figyelmet, hogy az alvást elősegítő melatonin termelődése nélkülözhetetlen a minőségi alváshoz. Ez egy természetes hormon – nevezik az alvás vitaminjának -, amelyet az agy termel, kizárólag sötétben. Ez az anyag idézi elő az álmosság érzését is.

Vannak olyan körülmények, amelyek gátolják a természetes melatonin előállítódását. A melatonin termelésének és az alvási zavarok növekedéséhez jelentősen hozzájárulnak a mesterséges megvilágítási körülmények, és a szemünk laptopok, telefonok és tabletták úgynevezett kék fényével való érintkezése. Az időzónákon átutazók által elszenvedett jet-leg jelenség a cirkadián ritmus felborulását eredményezheti, amelynek ellensúlyozására a melatonin mesterséges pótlását javasolják a szakemberek. Miután az életkor előrehaladtával a melatoin termelődése fokozatosan csökken, a melatonin pótlása javasolt. Mindehhez megfelelő alvási körülményeket kell kialakítanunk, amelyek elősegítik a pihentető, minőségi alvást.

Információ: Magyar Alvás Szövetség, Budapesti Alvásközpont