Telefonon gyógyítják az alvászavaros gyerekeket Nagy-Britanniában

Telefonon gyógyítjákIngyenes, telefonra letölthető applikációt fejlesztett az egyik londoni gyerekkórház. Úgy gondolják, az app segíthet annak a közel kétmillió szülőnek, akiknek gyermeke alvásproblémával küzd – írta a BBC.

A ‘Kids Sleep Dr’-t nem egy gagyi, “napi tipp” típusú alkalmazásnak kell elképzelni, ennél sokkal komolyabb, orvosok által fejlesztett programról van szó, ami személyre szabott tanácsokkal látja el a szülőket az éjszakai rémálmok kezelésétől a kamaszok egész éjszakás ébrenlétéig bármilyen problémakörben.

– Úgy gondolom, ez az app sokaknak segíthet abban, hogy ne kelljen hónapokon át várniuk egy konzultációra, mivel a szülők maguk is megoldhatják a kialakult problémát – mondja Paul Gringras professzor, a program egyik ötletgazdája. A gyerekkórház alvásklinikáján dolgozó férfi szerint hatalmas várólistáik vannak, ami miatt az orvosok “csak a jéghegy csúcsára” tudnak sort keríteni.

Ezért döntöttek úgy, hogy kifejlesztik az alkalmazást, ami három hónapos kortól 16 éves korig ad gyerekre szabott tanácsokat a szülőknek. A személyre szabott elemzés elkészültéhez elég feljegyezni a gyerek alvási szokásait, az alvásidő kezdetét, hosszát, hol szokott a gyermek elaludni, mikor ébred fel az éjszaka során, mennyi időt tölthet képernyő előtt egy nap, és mennyi koffeines italt iszik.

Az első öt nap rögzített adatai után érkezik az elemzés és a tanácsok.

Miben segíthet a program?

Vegyünk egy ötéves gyereket, aki hirtelen minden éjszaka sikítva ébred fel, a hozzá besiető szüleit nem ismeri meg, esetleg el is löki őket magától. Az app megmondja, hogy ez a fajta viselkedés az éjszakai rémálmok miatt van, és az ilyen idős gyerekek 10 százalékánál fordul elő. Idővel kinövik, de addig is a szülők megpróbálhatnak egy olyan technikát tanítani nekik, amivel megelőzhető az éjszakai ébredés- magyarázza a professzor.

Egy másik példában tinédzser gyerekük egész éjszakás ébrenléte miatt akarnak tenni valamit a szülők. A gyerek késő éjszakáig képtelen elaludni, aztán pedig reggel túl fáradt ahhoz, hogy iskolába menjen. Nekik jelent megoldást az, ha délutánonként valamilyen sportra fogják őket, mert ez hatásosabb mint bármilyen altató.

Az alkalmazást Gringras bevallása szerint nem azért fejlesztették, hogy pénzt keressenek vele, hanem azért, hogy csökkentsék az alvásklinikájukra nehezedő nyomást. Az a közel 200 ezer, komoly alvásproblémával küzdő gyerek, akik narkolepsziában vagy apnoé-ban szenvednek, nem élvezhetik az app előnyeit, őket továbbra is orvosi vizsgálatnak kell alávetni.

A gyerekpszichológus Tanya Byron professzor szerint sok gyerek szenved alvásproblémákban, ami a családot is rendkívül megviseli.

– Pedig a jó alvás elengedhetetlenül fontos egy gyerek mentális és fizikai fejlődése, koncentrálóképessége és viselkedése szempontjából – hogy csak néhány fontos dolgot említsünk. Tudjuk, hogy a szülők jobban ismerik a gyereküket, mint bárki a világon, ezért én bízom benne, hogy ez az alkalmazás sokuknak segít majd megoldani a kialakult alvásproblémákat – mondta.

Forrás: euronews