Veszélyes alvászavarok

elalvási problémákAz alvás tanulható!

 

Az alig egy hétig tartó alvásproblémának is lehetnek kellemetlen következményei, a hosszú időn át tartó elalvási vagy átalvási nehézségek pedig súlyos egészségügyi panaszokhoz vezetnek. Megoldást jelenthet azonban az indiai gyógyító jóga, amely meditációs és légző gyakorlatokkal segít visszacsalogatni mély álmainkat.

Statisztikák szerint Magyarország lakosságának közel 30%-a küzd a kialvatlanság problémájával és az esetek egy részének hátterében nincs kézzel fogható ok, a „beteg” egyszerűen elfelejtette, vagy soha nem tanulta meg azokat a technikákat, amelyek segítségével könnyedén tudnának átsiklani az ébrenlétből az álomba.

Kínzó éjjelek- álmos nappalok

Szakértőnk véleménye szerint az inszomnia (alvásprobléma) két területen nyilvánul meg, de akadnak betegek, akik számára mindkettő, az elalvás, valamint az éjszakai átalvás is komoly kihívás. Elalvási nehézségnek nevezzük, amikor a beteg lefekvés után még 30-45 percig képtelen elaludni, súlyos esetben a „forgolódás” órákig is eltarthat. Átalvási probléma esetén a beteg az éjszaka egy pontján-általában azonos időben- felébred. „Kipattan a szeme” és hosszú ideig nem képes újra álomba merülni, esetleg reggelig ébren marad. Az ok változatos lehet, de az esetek többségében érzelmi problémák, munkahelyi elvárások, mozgásszegény életmód valamint túlzott koffeinfogyasztás mutatható ki.

Mindemellett szoros összefüggés mutatható ki az életvezetés napi gyakorlata és az alvászavarok között, így elsősorban újra kell írni a napi tevékenységet, de az esti rutint is úgy kell kialakítani, hogy az támogassa az alváshoz szükséges laza állapot elérését.

 átalvási problémák

Álomfogó meditáció

A minden este azonos időre tervezett könnyű vacsora, a finom, meleg fürdő vagy zuhany, a fogmosás mellett be kell iktatni egy alvásmeditációs indiai jógagyakorlatot is.

A meditáció az egyik legjobb módszer inszomnia esetén, hiszen oldja a stresszt, csökkenti a stresszhez társuló szorongást, valamint segít ellazítani a testet és kiűzi az elméből a nyugtalan gondolatokat.

Egy Amerikában, Seattle-iben szervezett alváskonferencián 2009 júniusában bemutatott tanulmány is arra hívja fel a figyelmet, amit az ayurvédikus tanok is állítanak, hogy a meditáció képes átírni az álmatlanságban szenvedő emberek alvásprogramját.

A tanulmányban bemutatott kísérletben 11, 25, és 45 év közötti betegeket soroltak két csoportba. Az egyik csoportba tartozók csak egészségügyi tanácsokat kaptak alvásproblémájuk megszüntetésére, míg a másik csoport tagjai két hónapon keresztül gyakorolták a belső figyelemre fókuszáló, valamint az éberséget csökkentő indiai jóga egy változatát. Az első csoportba tartozók alvásminősége nem sokat javult, míg a mély meditálást elsajátító és gyakorló csoport minden tagja alvási nehézségeik enyhüléséről vagy teljes megszűnéséről számoltak be.

Az indiai gyógyító jóga és meditációs gyakorlatok (trikona-ászana, padahast-ászana, sarvang-ászana, pránajámák: nadishuddi, anuloma viloma) elsajátítása- irányított felügyelet mellett- rendkívül hatékony módszer inszomnia ellen, és minél előbb ismerkedik meg az ősi módszerrel a beteg, annál nagyobb eséllyel küszöböli ki azokat a káros következményeket, amelyeket a hosszan tartó, súlyos inszomnia okozhat. A közvetlen kár talán mindenki számára ismert: fejfájás, bágyadtság, lassú gondolkodás, koncentrációs zavarok, étvágytalanság, gyenge emésztés és ingerlékenység. A hosszútávon zajló inszomnia legyengíti az immunrendszert, súlyos idegrendszeri károsodást, súlygyarapodást, emésztőszerv-rendszeri betegségeket, kiválasztási zavarokat, cukorbetegséget is okozhat, hiszen az alvás nem luxus az emberek életében, hanem egy olyan élettani folyamat, amely nélkülözhetetlen a szervezet, a teljes test és lélek fejlődése, regenerálódása érdekében.

www.indiaigyogykozpont.hu